Sen iki canlısın, nasıl olsa doğum sonrası emzirirken verirsin. Şimdi yemeyeceksen ne zaman yiyeceksin? Bunları duymaya başladıysan ve etkileniyorsan hamilelikte beslenme nasıl olmalı uzmanından öğren derim!!!

Hayatımızın en önemli ve vazgeçilmez öğesidir BESLENME. Beslenmenin öneminin arttığı ve özelleştiği bir dönemdir HAMİLELİK. Anne adayının hamileliği boyunca doğru beslenmemesi; ölü doğumlara, erken doğumlara, düşük ağırlıklı doğumlara, bedensel ve zihinsel engeli olan doğumlara sebep olabiliyor. Yanı sıra annenin de kansızlık, tansiyon problemi ya da diş ve kemik problem yaşamasına sebep olabiliyor.

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Hamilelikte Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Peki nasıl beslenmeli ve nelere dikkat etmeliyiz Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Hanım’ a sordum;

  • Hamilelikte beslenmesinin temel prensipleri nelerdir?

Hamilelik süresince beslenmede temel prensip bebeğin yeterince yararlanabileceği ve anne adayının da hayatını sürdürebileceği bir beslenmeden oluşmalıdır. Kadın Doğum Doktorunun da önerdiği bir spor programı da eklenmelidir. Anne adayının hamile kaldığındaki kilosu bizim için önem arz ediyor. Düşük kilo ile hamile kalan ya da fazla kilo ile hamile kalan annenin beslenme programını ona göre belirliyoruz. Bunları belirlerken de kadın doğum doktorumuzun yönlendirmelerini de ekliyoruz. Muhakkak dengeli olarak protein, tahıl, sebze ve meyve veriyoruz.

  • Diyetisyene başvurmamış bir anne adayı besin öğelerini nasıl planlamalıdır?

Tabağın ¼’ ünü protein, ¼’ ünü tahıllar, kalanını sebze ve meyve oluşturmalıdır. Ayrıca kabızlık olmaması adına zeytinyağı ya da tereyağı da tüketmek gerekiyor. Proteine örnek vereceksek; et, tavuk, balık, yumurta, süt ürünleri. Tahıllar; ekmek, çorba, bulgur, pirinç, makarna, kuru bakliyatlar. Salata tüketimini önemsiyorum fakat dışarıda iyi yıkanmama ihtimaline olduğundan önermiyorum, çünkü toksik beslenmeye sebep olabiliyor. Bu şekilde porsiyon kontrolü yaparak fazla kilo alımını da engellemiş oluyoruz.

  • Ara öğünleri nasıl organize etmeliyiz?

Ara öğünleri de bu tabak modeline göre planlıyoruz. Mesela meyvenin yanına biraz peynir ya da yogurt ile ara öğün yapılabilir.

  • Gebelik şekeri çıkmışsa anne adayının nasıl beslenme planı yapıyorsunuz?

Öncesinde bir endokrinoloji uzmanı da görmüş ve gerekli testleri yapmış oluyor. Ben de gebeden açlık –  tokluk şekeri takibi ile ne yediklerini yazmalarını istiyorum. Bu takiplere göre bir beslenme düzeni olu oluşturuyoruz. Gebenin kan şekeri düzeylerine göre de Karbonhidrat grubunu muhakkak kontrol altına alıyoruz.

  • Hangi tür ekmek tüketmeliyiz?

Köy ekmeği, çok tahıllı ekmek, tam buğday, çavdar, mısır ekmeği tercih edilebilir. Kepek ve beyaz ekmeği önermiyorum. Beyaz ekmek unun besleyici kısmı öğütülmüş halinden yapılıyor, keza kepek de öyle. Bu sebeple tahıllı ekmekleri tercih etmeliyiz. Kendimiz yapıyorsak da tahıllı unları tercih etmeliyiz.

  • Hamilelik sürecinde demir ve vitamin ihtiyacı artıyor. Bir anne adayının takviye almadan beslenme ile bu ihtiyaçlarını karşılaması mümkün mü?

Hamileye göre değişen bir durum bu. Eğer anne adayının depoları boşsa ona göre beslenmek gerekiyor. Burada Kadın Doğum Uzmanının bizi nasıl yönlendirdiğine bakıyoruz. Kadın Doğum Uzmanı eğer takviye vermiyorum siz beslenme ile desteklemişse buna göre bir planlama yapıyoruz. Mesela kahvaltıda yumurta ile peynir vermiyorum ya da et yanında yogurt yerine c vitamini içeren bir gıda veriyoruz.

  • Kuruyemiş tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz?

Kuruyemiş kesinlikle kavrulmamalıdır. Çiğ olmalı ve mümkünse yeni kırılmış, hava ile okside olmamış olmasına dikkat ediyoruz. Porsiyonlarında da 6-10 arası fındık ve badem, 3-4 adet ceviz veriyoruz. Kuru meyveleri de tatlı yerine veriyorum. Örneğin 3 kayısı bir porsiyona denk geliyor ya da 1 yemek kaşığı kuru üzüm, medine hurmasının 3 adedi birer porsiyona denk geliyor.

  • Hamilelikte ne kadar su tüketmeliyiz peki?

Anne adayının ağırlığı ile orantılı olarak hesaplıyoruz. Ortalamada 2,5 litre su tüketiyoruz. Suyun bio-yararlılığını arttırmak ve geri gelmesini de önlemek için gün içerisine yayarak ve azar azar içilmesini öneriyorum.

Genel hatları ile özetleyecek olursak; anne adayının kendisi ve bebeği için gerekli olan enerjiyi sağlayacak ve gelişimi destekleyecek bir beslenme düzeni oluşturulmalı. Protein, karbonhidrat, yağ, vitamin ve mineral açısından zengin ve bir o kadar da dengeli bir beslenme olmalı. Su tüketimine dikkat edilmelidir.

Katkılarından dolayı Acıbadem Bakırköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz’ e sonsuz teşekkürler. Her hamilelik sürecinin kendine has olduğunu unutmamanızı ve Kadın Doğum Doktorunuzun bilgisi dahilinde ilerlemeniz rica ediyoruz.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

zehradorter.com

@zehradorter

 

Yorum Bırakınız