Lapa lapa yağan kara ve karne gününe inat pek çok anne bir araya gelip bebeklerimizin daha rahat ve huzurlu olması için aldıkları nefesin ne kadar önemli olduğunu konuştuk.

Bebek reflüsü ile doğan Güliz, hemen hemen her beslenme sonrasında kusardı. Kusma şiddeti sebebi ile burnundan da gelen anne sütü burnunun tıkanmasına sebep olurdu. Bu durumlarda en büyük kurtarıcım olmuştu Otribebe Nazal Aspiratör ve Monodozlar..

Geçen hafta Cuma günü Otribebe’ nin düzenlediği “Otribebe ile Mutlu Bebekler” etkinliğinde anne bloggerlar ile bir aradaydım. Akatlar’da İnsana Güven Eğitim Merkezi’nin güzel kış bahçesinde bir yandan lapa lapa yağan kar, bir yandan sıcak çaylar eşliğinde ev sahibimiz, GSK Tüketici Sağlığı Otribebe Ürün Müdürü Aslıhan Balcı bizi samimi bir biçimde karşıladı. Tüm anneler gibi benim de deneyimlediğim bir konuya dikkatleri çekerek başladı sohbetimiz. Ilk 6 ay bebeklerimiz yalnızca burnundan nefes aldıklarından burun tıkanıkları en çok bu dönemde yaşanıyor. Biz anneler ise tıkalı burnu açma konusunda ciddi zorluklar yaşıyoruz. Bebeğimiz huzursuz olduğu için eşlerimiz de bizde mutsuz oluyoruz. Aslıhan Hanım Otribebe’ nin bebeklerin huzur ve mutluluğu için önemli bir araç olduğunu anlattı ve 0 – 6 aylık bebeklerde ağızdan nefes alma ve burunlarını temizleme becerisi olmadığı için her gün kullanılmasını önerdiklerini söyledi. Otribebe bu etkinlikle sadece bebeklere değil, annelerin huzuruna da odaklanmayı amaçlamış. Biz de kendimizi etkinliğin akışına bıraktık ve güzel bilgilerle evlerimize döndük.

#otribebeilemutlubebekler

Kendisi de bir anne olan deneyimli Yenidoğan Hemşiresi Esra Ertuğrul da etkinlikte bizlere bebeklerde burun tıkanıklığının yarattığı sıkıntıları kendi bebeğinde yaşadığı deneyimleri de paylaşarak anlattı. Benzer problemlere sahip birinden yaşadıklarını ve çözüm yollarını dinlemek beni rahatlattı. Burun tıkanıklığı herşeyden önce emzirme sırasında sıkıntı yaratıyormuş ve meğer gazın da başlıca sebeplerinden biriymiş. Emzirme sırasında nefes alamadığı için huzursuz olan bebek kendini geri çektiğinde ağzından giren hava, o gaz sıkıntısını ailecek yaşamamıza sebep oluyormuş. Burundan nefes alıp vermek ayrıca, burun filtre görevi gördüğünden solunum yolları enfeksiyonlarını azaltıyor ve orta kulak iltihabını da önlüyormuş. Bebeğimizin nefes alamadığı için rahat uyku uyuyamadığı günler ve geceler de cabası. Esra Hanım bize bir oyuncak bebek üzerinde Otribebe’nin nasıl kullanıldığını anlattı ve sorularımızı yanıtladı. Aldığım cevaplar da doğru bilinen yanlışların ortaya çıkmasını, doğru olduğunu bildiğim ama uygulamaya cesaret edemeğim yöntemin faydasını görmeyi sağladı. Örneğin bebeğin büyüklüğüne gore monodozun buruna hızlı olarak sıkılması gerekirmiş, bu  şekilde burun içinde tıkanıklığa sebep olan mukoza yumuşayarak nazal aspirator ile alınması kolaylaşırmış.

Uygulamayı şöyle yapıyoruz: önce tek kullanımlık ambalajlarda bulunan Otribebe %100 okyanus suyunu bebeğinizin burnuna sıkarak burnundaki tıkanıklığı yumuşatıyoruz, sonra da yumuşayan burun salgısını Otribebe Nazal Aspiratör yardımıyla kendi nefesinizle çekiyorunuz. Böylece bebeğimizin burnunu tıkayan burun salgısı filtreye takılarak, değiştirilebilir uç içinde kalıyor. Bebeklerde sümkürme yeteneği olmadığından, bu yolla bebeğin burun yollarının hafifleyip açıldığını ve bebeğinizin daha rahat nefes alabildiğini görmek mümkün. Bu işlemi, yoğun enfeksiyon durumunda günde 4-5 kez, normal şartlarda günde 1 kere yapılması yeterlidir. Önemli olan üç husus ise;

  • Otribebe monodozun açıldıktan sonra kalan kısmın kapağı kapalı olarak tutulması ve 24 saat içerisinde tüketilmesi,
  • Otribebe Nazal Aspiratörün içine burun salgısı kaçması durumunda yenisi ile değiştirilmesi.
  • Otribebe Nazal Aspiratörün yedek uçlarının evdeki imkanlar ile streil edilip kullanılmaması.

Bu kıymetli bilgiler ile bebeklerimizin daha mutlu ve huzurlu olmasının yolunu öğrendikten sonra, Aile Koçu Sandra Şarlon’ dan daha huzurlu anneler olabilmenin ipuçlarını da öğrenme ve deneyimleme şansımız oldu. Dikkatimizi nefese odaklayarak zihnimizi dinginleştirmenin yollarını dinledik; kaygı ve korkularımızı olabildiğince bir kenara bırakıp çocuklar gibi beş duyuyla anda kalmayı öğrenerek, çocuklarımızı daha iyi dinleyip ihtiyaçlarını gözlemleyip onlar için daha çok şey yapabileceğimizi öğrendik. Anneler olarak biz ne kadar anda kalabilirsek, çocuğumuzun bize verdiği mesaja o derece odaklanabileceğimizi, onun ihtiyacını daha iyi öğrenip sıkıntılarını çözmesine yardımcı olabileceğimizi konuştuk. Hep birlikte bir de küçük çalışma yaptık. Sadece birkaç dakikalık bu nefes çalışması bile kendime odaklanmamı ve organlarımı dinlememi sağladı. Nefes egzersizi yapmanın kısa bir dozunu yaşadıktan sonra hem kendim hem de bebeğim için alışkanlık haline getirmeye karar verdim.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

One Comment

  • Gökçin dedi ki:

    Kalemine sağlık canım. Bizimde en büyük sorunumuz burun tıkanıklığı maalesef. Ama şimdi çok şükür kendi başına halledebiliyor. Bebekken herşey çok kolaydı biraz mızıldardı ama adaptörü burnunu yerleştirip sümüğü bir güzel çekerdim. Büyüdükçe bu imkansızlaşmaya başladı. Ama artık kendi çıkartabiliyor ben sadece okyanus suyunu damlatıyorum o kadar. Ama onunla ilgili de bilmesiğim birşey öğrendim. Kapsul açıldıktan 24 saat içinde tüketmek mi gerekiyormuş? Vallahi ben bitene kadar bekletiyordum ?

Yorum Bırakınız