Oyun oynamak; beslenmek, uyumak kadar önemli bir bebeklik dönemi ihtiyacıdır.

Adım Adım Aktivite Kutusu

Bebeklik ve çocukluk döneminde oyun doğal öğrenme sürecini destekleyen bir araçtır. Omuriliğin gelişme sürecini baz alırsak; bebekler önce başını tutmayı öğrenir, sonra ellerini keşfeder, sonra yavaş yavaş sırtını dik tutmaya başlar ve oturmayı öğrenir. Ardından bacaklar kuvvetlenmeye başlar, emekleme ve yürüme dönemi başlar. Oyun da bu doğal gelişim sürecini destekler 0 – 6 aylık dönemde. Dokun – hisset kartları, oyun halıları, tummy time oyunları gelişimi destekleyen bu dönemin oyunlarıdır. Ek gıda sürecinin ardından minik kasları da gelişmeye başlayan bebeğin; ince ve kaba motor becerilerinin, psikomotor becerilerinin de desteklenmesi gerekmektedir.

İşte tam da burada hayatımıza bilinçli oyunlar girmektedir. Artık emeklemeye başlayan minik insanların oyun oynayarak gelişimlerinin desteklenmesi gerekir. Bizim Adım Adım Büyüyoruz ile tanışma hikayem de tam da böyle başladı. Duyusal oyunları, ince motor becerisi ya da kaba motor becerisi oyunlarını kurgulamakta, yeni oyunlar üretmekte zorlanıyordum. Bazen de oynadığımız oyunu yapamaması, bu sebeple sıkılması beni demotive ediyordu. Adım Adım Büyüyoruz kutuları ile her ay ki gelişim alanlarını öğrenip bu alanları desteklemeye başladım. Bu sayede yapamadıkları için tekrarlanması gerektiğini ve en önemlisi de sevgiyle sabredilmesi gerektiğini öğrendim.

Adım Adım Aktivite Kutusu

Adım Adım Büyüyoruz Kutularını inceleyecek olursak;

  • Öncelikle içerisinde her ay için bebeğin gelişimini takip edebileceğiniz bir gelişim tablosu çıkıyor.
  • Bebeğin ayına uygun aktivite kitabı çıkıyor. Uzmanlar tarafında hazırlanan bu kitap, oyunun nasıl geliştirileceğine dair ebeveynleri bilinçlendirmeye yönelik talimat ve öneriler içermesi bakımından da tam bir rehber niteliğinde.
  • Bebeğin ayına uygun aktivite kitabı çıkıyor. İçerisinde aktivilerin yanı sıra kazanımları ve oyunun nasıl geliştirilebileceği de yazıyor.
  • Kitapta yer alan aktivitelerin malzemeleri de size kutu ile beraber geliyor.
  • Ebeveynler için makaleler, her ay bir meyve ya da sebzenin anlatımı ve leziz bir tarif geliyor.

Kutuyu detaylı olarak inceleyip planlı olarak 1 ay boyunca oynamanız gerekiyor. Kızımla oynarken aktivite kitabındaki oyunları gerçekten deneyimlemesini sağlıyordum. Bu kutunun en sevdiğim yanlarından biri de buydu. Örneğin el ve ayaklarını keşfetmesi için kitapta hazırlanan eldiven çorap etkinliğini ben gerçek eldiven ve yün çorapla da uygulamıştım. Hem pekişmiş hem de gıdıklandığı için çok eğlenmişti. Gülizehra deneyimleyerek öğrenen bir çocuk olmuştur hep ve kutuların içindeki aktiviteler de bunu çok rahat destekleyebiliyor.

Şimdi de oğlumla Adım Adım Büyüyoruz setlerine başladık. Denizafer de ablası gibi. Keyifle kitaptaki aktiviteleri yapıyor ve devamını istiyor. Örneğin bu ayki kitabımızda bir otoyol ve kırmızı araba var. Kitapta arabayı ilerlettikten sonra ben antrede bantlarla yeni bir otoyol hazırladım. Onu da öğrendikten sonra otoyola pamuklardan tümsekler hazırlayacağım. Bu sayede kaba motor gelişimi desteklemiş olacağım.

Adım Adım Aktivite Kutusu

Bu kutu aktivitelerinde bebeklerin sosyal becerileri de ince ve kaba motor becerileri gibi destekleniyor. Aynı zamanda oyunla ilgili sohbet ettiğinizden dil gelişimi de destekleniyor. Bebekler ne kadar çok sağlıklı uyaranla karşılaşırsa o kadar çok sosyalleşmiş ve dil gelişimi desteklenmiş oluyor.

Bir diğer bir husus da çalışan annelerin işten arta kalan zamanlarında bebekleriyle kaliteli zaman geçirmelerini sağlamasıdır. Yarı zamanlı çalışan bir anne olarak en çok da eve döndüğümde ne oynayacağımı planlama endişesi yaşamıyor olmaktan mutluyum. Aktivite kitabının bir sayfası ile uzun süre vakit geçirmek mümkün. Öyle ki 5 yaşındaki ablanın da dahil olmasını sağlayabiliyorum. Mesela hazırladığım otoyolda araba yarışı yaptık birlikte.

Eğer sizde hem çocuğunuzun gelişimi desteklemek hem de keyifli vakit geçirmek istiyorsanız birşeyler öğretme kaygısı gütmeden sadece bilinçli oyunlar ile bunu yapabilirsiniz.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

zehradorter.com

@zehradorter

 

 

Yorum Bırakınız