Dünya’ ya geldikten sonra önce ellerini keşfeden bebeklerimizin ellerinin keşfinden sonra dokunarak elleri ile öğrendiğini biliyor muydunuz?

 Oyuncak seçimi

Oyuncaklar çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerinde önemli rolü olduğuna dair pek çok bilimsel araştırma mevcut. Bu araştırmalar gösteriyor ki oyuncaklar çocukların yaşayarak öğrenmelerini ve gelişmelerini destekliyor. Burada önemli olan ebeveynlerin bebeklik döneminden çocukluk dönemine tüm gelişim evrelerinde uygun oyuncakları seçmesidir.

İlk altı aylık dönemde bebeklerin kulakları gözlerine göre daha gelişmiş oluyor. Bu nedenle hafif sesler çıkaran ve yattığı yerde dinleyebileceği oyuncaklar seçmek gerekiyor. Örnek verecek olursak;

Oyuncak seçimi

İkinci ay itibariyle ses çıkaran oyuncaklara uzanma ve yakalamaya çalışma refleksleri de gelişmeye başlayan bebekler için bu oyuncaklar işitmenin yanı sıra görme duyusunu da geliştiriyor. Üçüncü ay itibariyle yakalamaya başlaması ile dokunma duyusu da tetiklenen bebeklerimiz de ellerini ve ellerine aldıkları oyuncakları ağızlarına götürme evresi başlıyor. Bu evrede biz ebeveynlere düşen ise kolay temizlenebilen, bebekle birlikte her yere götürebileceğimiz oyuncakları tercih etmek.

Burada dikkat edilmesi gereken çok önemli birkaç hususa değinmek isterim.

  • Bebeklerin ağzına kaçabilecek küçük parçalı oyuncaklar olmamalıdır.
  • Yüzünü örtecek ya da nefes almasını engelleyecek peluşlar olmamalıdır.
  • Aynalı bir oyuncak ise aynasının kırılma ihtimali olmamalıdır.

Oyuncak seçimi

Kızımın ilk altı ayında geçirdiğimiz yoğun bakım sürecinin de etkisinden ötürü evde ve pusette oynadığı oyuncaklarını farklı seçmiştim. Pusette oynadığı oyuncaklarını toz tutmayacak ürünlerden tercih etmiştim ki bu ürünler pek de o döneme uygun oyuncaklar değillerdi. Oğlumda ise yanımda dışarı götürdüğüm oyuncağı eve geldiğimde hemen yıkıyorum. Seçimi yıkayabileceğim ya da oyuncak temizleyicisi ile temizleyebileceğim oyuncaklardan yaptım. Pusetine ya da yatağına astığım aktivite kitabını örnek alacak olursak;

  • Hışırtılı sesleri ve parlak renkleri var. Eline aldığında sürekli ses geliyor olması hem onu uyarıyor hem de eğleniyor.
  • Yüz üstü yatırıp önüne koyduğumda içinde yer alan görün – kaybol kısımları nesne devamlılığını öğretiyor, tıpkı bizim ceee oyunumuz gibi.
  • İçinde yer alan balık ile diş kaşıyabiliyor, arı kovanını sıkarak ses çıkarıp parmak kaslarını çalıştırıyor.

Ben bir de çocuklarıma uyduruk masallar anlatmayı çok severim. Elimizdeki oyuncağın renklerinden bile masal uydurup eğlendiririm. Bu kitabın her bir sayfasındaki sesleri kullanarak masal uydurmak da çok kolay. Böylece hem kızımla hem de oğlumla beraber vakit de geçirebiliyorum.

Özellikle benim gibi iki çocuklu anneler için böyle oyuncaklar gerçekten hayat kurtarıyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Sevgiler,

Zehra DÖRTER

@zehradorter

3 Yorum

  • İzel dedi ki:

    Bende daha çok sesli müzikli oyuncak ve kitapları seçiyorum benim oğlum 1 yaşına gircek küçük ağzına sokabileceği oyuncakları tercih etmiyorum. Dışardada arabasına ilgi çekiceği oyuncakları takıyorum yada kurdeleyle bağlıyorum birazcık ilgilensin diye?

  • İzel dedi ki:

    Bende daha çok sesli müzikli oyuncak ve kitapları seçiyorum benim oğlum 1 yaşına gircek küçük ağzına sokabileceği oyuncakları tercih etmiyorum. Dışardada arabasına ilgi çekiceği oyuncakları takıyorum yada kurdeleyle bağlıyorum birazcık ilgilensin diye?

Yorum Bırakınız