Biz yapmasak da beynimiz yapıyormuş: Queen’ s Üniversitesi araştırmacılarının araştırmasına göre beynimiz bir karar alırken motor nöronlarımız birden fazla eylem için hazırlanırmış…
Beyin ne kadar ilginç bir mekanizma değil mi? Motor nöronlarımız olası farklı durumlar için biz istemesek de fikir üretiyor ya da önlem alıyor. İnsanoğlunun yaradılışına dair keşfedilmedik ne kadar mucize var acaba, bilmediğimiz neler mümkün dersiniz..
Neyse.. Konumuz bu değil. Benim sizinle paylaşmak istediğim çoluk çoçuğa karıştıktan sonra dahi akıp giden zamanın içinde kendinizi unutmamak için back-up planlar yapmak.
Neden mi?
İş hayatımız hepimizin çok koşturmalı, kendi içinde değişen dinamikleri olan oldukça hareketli hatta bazen aksiyonlu geçiyor. Hele ki ülke ekonomisinin dalgalı olması bunu daha çok etkiliyor. Ünvanınız ne olursa olsun, çalıştığınız kurumun bilançosu ne kadar iyi olursa olsun, hayatınızı idame ettirebilmek için çalışma hayatında aktif olmanız gerekir. Bunun için kurumsal platformları aktif kullanmanız, söyleşi, seminer ya da güncel yayınları iyi takip etmeniz ve en önemlisi iş kanunun size sağladığı hakları iyi bilmeniz gerekir.
Benim gibi hayatını yarı zamanlı İnsan Kaynakları Danışmanı, tam zamanlı anne olarak geçiren biri iseniz işiniz daha zor. Kurumlarla çalışırken işe alım dinamiklerinden mevzuata kadar her konuda güncel olmanız, çocuklarınızla zaman geçirirken hem onların hem de sizin duygusal ihtiyaçlarınızı karşılayabiliyor olmanız yanı sıra da hem kendinize hem de eşinize özel zaman ayırabiliyor olmanız gerekir. Okurken kaça bölünsem acaba dediniz mi?
Her ne kadar beynin olaylarla ilgili bizim farkında varmadığımız bir sistematikle back-up planları olsa da bunlar her zaman su yüzüne çıkmayabiliyor ve kendinizi kaos ortamında bulabiliyorsunuz. Hayatımın dengesini bulana kadar bende bu durum çok oldu ama başardım.
Nasıl mı?
Kapsamlı bir ajanda edindim: haftalık, aylık ve günlük aksiyonlarımı organize etmek için. Beni motive edecek bir defter edindim: aklıma her geleni ve yapmam gerekenleri yazmak için. Sonrası da tamamen öncelik sıralaması.. Önceliklerinizi sıralarken hayatınızın akışına dikkat etmelisiniz. Bu akış nelerden etkileniyor? Deadline’ ı olan projeler, kanuni yükümlülükler, ihtiyaçlar, istekler.. Ben kendi planlamamı yaparken;
Devamını okumak için tıklayınız.