Okullar açıldı ve hazırlıklar, heyecanlar da beraberinde gedi.
Okul hazırlıkları sadece ilköğretime başlayan çocuklarımızı değil kreşe başlayan çocuklarımızı da heyecanlandırıyor. Çünkü onların da okulları açıldı ve yeni dönemde onlar da kırtasiye, giyim – kuşam alışverişi yapıyorlar.
Bu yıl uzun bir tatilden sonra döndük okula. Tam da eğitim ve öğretimin başladığı ilk haftaya denk geldi. Tatilde kuzenim için okul alışverişi yaptık; çanta, okul kıyafeti, ayakkabı, kırtasiye gibi. Yasemin öğretmenin izninin bittiğini de öğrendikten sonra Üzeyir Abisine yaptığımız gibi Güliz’ e de alışveriş yolu göründü.
Okul t-shirt’ ü ve kırtasiye malzemeleri okuldan temin ediliyor. Evimizde de tercih ettiğimiz faber castel boya kalemleri, playdoh oyun hamurları, evalar, şöniller tercih edildiğinden içimiz rahat. Tabi ki okulda oynanan oyunlar ya da benzerleri evde de oynandığından önce hazırladığımız ihtiyaç listesine göre eksiklerimizi Carrefoursa’ dan temin ettik.
Market alışverişini ihtiyaç odaklı yapmanın önemini anlatmak için listemizi Güliz’ le beraber hazırladık ve listemizde yazmayan hiç birşeyi almadık. Evde olmayan ve çok istediği bir ürün varsa kumbarasından aldığı bozuk paraları ile almasına izin verdim. Bu sayede hem biriktirdiği para ile alışveriş yapmanın mutluluğunu yaşadı hem de paranın değeri hakkında fikir edindi.
Sıra geldi okul çantası ve okulda kullanımı kolay, hijyen endişesi üretmeyecek suluk almaya. Artık Üzeyir Abisi gibi okullu olduğundan bebekken kullandığı suluk ve çantayı kullanmak istemedi. Bir anne olarak benim de önceliğim yaşına ve bedenine uygun, gelişimine engel olmayacak bir çanta ile hijyeninden şüphe etmeyeceğim, BPA – PVC – Fitalat içermeyen bir suluk oldu.
Okul çantası seçerken şıklığından ziyade çocuk gelişimine olan etkisine bakmak gerekiyor. Çekçekli çantalar çok şık ve taşıması kolay gibi görünse de yükü tek omuza ve kola yüklediğinden aslında çocukların ergonomisini olumsuz etkiliyor. Araştırmalarıma göre;
- Çantanın büyüklüğü çocuğun boyuna yani üst bedenine uygun olmalı.
- Çantanın boşken süslerinden ötürü bir ağırlığı olmamalı.
- Çantanın kumaşı pamuklu olmalı ve terletmemeli.
Bu özelliklere sahip hem de Güliz’ in severek kullandığı çantası Skip Hop Zoo Arkadaşları serisinden Bayan Böcek. Güliz’ in deyimi ile Güzel Böcekli (Uğur Böcekli) çanta. Seçtiğimiz çantanın kumaşı pamuklu ve kolay temizlenebilen bir içeriğe sahip, kolları ayarlanabiliyor. Büyüklüğü ise Güliz’ in yaşına ve boyuna uygun. Anaokulu çocuğu için içerisinde isim etiketi bulunuyor. Suluk bölmesi, özel eşyaları için fileli bölmesi var. Askılarının dolgulu olması sayesinde ağırlığı omuzlara eşit dağıtıyor.
Suluk seçerken de çantada olduğu gibi titiz olmak gerekiyor. İçeriğinde BPA – PVC ve Fitalat olmaması, biberon gibi steril edilebilir, ısıya dayanıklı olması gerekiyor. Aynı zamanda küçük ellerin rahatça kavrayabileceği büyüklükte olması da oldukça önemli. Bu yönde de seçimimiz Skip Hop Zoo Arkadaşları serisinden oldu. Paketin içerisinde yedek pipet de çıkıyor. Eğer çocuğunuzda pipet ısırma alışkanlığı varsa, deforme olması durumunda değiştirme imkanınız da oluyor. Kolay açılır kapanır kapağı sayesinde ise yere düşmesi durumunda pipetin kirlenme olasılığını ortadan kaldırıyor.
Skip Hop Zoo Arkadaşları serisinde bir çok hayvan var. Çizimleri çocukların ilgisini çekecek şekilde hazırlanmış, aynı zamanda da aslına yakın olarak çizilmiş. Bu da çocukların hayvanları öğrenirken gerçekleri ile pekiştirmesine de fayda sağlıyor.
Anaokulu çağındaki çocukların benmerkezci dönemlerinde her şeyi kendileri yapmaları aileleri korkutsa da mutlu da ediyor. Okula giderken kendi çantasını ve suluğunu taşıyan çocuk, yanında götürdüğü oyuncağın ya da kitabın da sorumluluğunu alıyor. Ufak sorumluluklar almak hem gelişimini destekliyor hem de kendisini özgür hissetmesini sağlıyor. Bu da beraberinde özgüvenli bir nesil yetişmesini destekliyor.
Ben de bu bakış açısında kızıma en uygun ürünleri almaya çalıştım onun da tercihlerine saygı göstererek. Sizin okul alışverişiniz de neler var, nasıl yaptınız?
Yazımı okuduktan sonra okula nasıl karar verdik merak ederseniz; tıklayabilirsiniz.
Sevgilerimle,
Zehra DÖRTER