HIZLA AKIP GİDEN HAYATIN SAHİBİ SEN MİSİN?

YAVAŞ EBEVEYNLİK

Yavaşla! Fark et! Biraz düşün! Ezbere yaşama! Sorgula! Kendini tanı! Zaman ayır!Alma! Dur! Çocuğunu tanı! Mükemmel olmak zorunda değilsin. Zaten MÜKEMMEL ebeveynlik yapmak zorunda değilsin. Herkes gibi ebeveynlik yapmak zorunda değilsin. Herkes kim? Sensin! Benim! Sen ve Ben değişelim once. Bak gör sonra neler oluyor.”

Herkeste bir telaş. Sürekli bir yetişme çabası. Karmaşa, kaos.. Bir de bu ortamda ve bu hızda yetiştirmeye çalıştığımız evlatlarımız. Kitabın bana gore en vurucu cümlesi, “Çocuğunuza tahammülünüz var mı? Çünkü tahammülünüz olmayan sevemezsiniz. Sevmediğiniz şeyi büyütemezsiniz.” Tam da MÜKEMMEL ebeveynlik derdine düşmüş bizleri anlatmıyor mu? Yazdıklarını kendine not olarak ifade ediyor Pınar Mermer. Bana da yol haritası oldu.

Hayata koşar adım yetişmeye çalışıyorum bende. To do listime sürekli bir madde ekliyorum, aklıma yeni projeler geliyor, yazıyorum. Hepsini yapmaya çalışıyorum, bitmeyince gergin bir anne modeli evde dolanıyor. Tam da bu dönemde tanıştım YAVAŞ EBEVEYNLİK kitabı ile.

Yavaşla ve etrafındakilere zaman ayır!

Yavaş ebeveynlik

Yavaş ebeveynlik

Herkese ve her şeye yetişmeye çalışırken meğer hiç bir şeye yetişemiyormuşum. Fark ettim. Iyi ilişkilerin iyileştirdiği ve birleştirdiği inancındayım ve sevginin büyüdükçe bağları kuvvetlendirdiği.. Bu kitap da bu doğrultuda yazılmış. Hem nasıl anne olduğunuza dair bir yolculuk yapıyorsunuz, hem de  nasıl yavaşlarsınız öğreniyorsunuz. Sakin kalmanın, sıradan olmanın aslında kötü olmadığını fark ediyorsunuz. Çocuğunuzun uzantınız olmadığını, birer birey olduğunu fark edip onu tanımaya yönelik adım atma cesareti buluyorsunuz.

En önemlisi de içinizdeki çocuğun yaralarını sarmanın çocuğunuzu duymakta ki önemini öğreniyorsunuz.

“Her çocuğun her gün, kendisine önem veren ve özel olduğunu düşünen bir yetişkinle zaman geçirmeye ihtiyacı vardır.”

– Anetha Soter –

YAVAŞ EBEVEYNLİK

Yavaş ebeveynlik

Yavaş ebeveynlik

Bebekler ve çocuklar etraftaki tüm duyguları tarayan ve farkına varan algıya sahipler. Eğer etrafta işler yolundaysa kendilerini güvende, rahat ve huzurlu hissederler. Eğer etrafta işler yolunda değilse neşesizlik ve huzursuzluk hali onları hemen etkiler ve harekete geçirir. “Eğer evin içerisinde herhangi bir sebeple gergin bir ortam varsa, geçici bir durum bile olsa bunun sebebini mutlaka çocuğunuza açıklayın.” diyor Pınar Hanım. Çünkü yaşları kaç olursa olsun ebeveynlerini çok iyi anlıyorlar.

Ayrıca; istenen davranışları kazandırma, istenmeyen davranışları engelleme konusunda babaların etkilerinin ne kadar büyük olduğunu vurguluyor ve ip uçları veriyor.

Mutlu aile tablosunun satın alınamayacağı, tatminsiz çocuklar yetiştirmemek için farkındalık oluşturulması, çocukların hayatında oyuncağın olması gereken yerini, daha neler neler.. Mutlaka okumanız gereken, Bir Psikoloğun Ebeveynlik Yolculuğu’ nu yavaş okuyup hayatınızda farkındalıklar yaratmak için harekete geçin.

 

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

Yorum Bırakınız