Adayların işe kabul edilememe sebepleri üzerine yapılmış pek çok araştırmaya ulaşabilirsiniz. En doğru sonuca ulaşmak için size olumsuz geri dönüş yapan şirkete bunun sebebini sorabilirsiniz. Bazı şirketler genel geçer bilgiler verirken bazı şirketler de kişiye özel geri dönüşler yapmaktadırlar. Doğru kişiye doğru soruları sorduğunuzda kendiniz için geri bildirim almanız mümkün.

En sık yapılan mülakat hatalarıEn sık yapılan mülakat hataları

En sık yapılan mülakat hataları

Bir İK’ cı gözüyle en sık yapılan mülakat hatalarını 7 başlıkta toplayabiliriz:

  • Bir şirketin yayınlamış olduğu tüm ilanlara başvurmak ya da aynı branşta yayınladığı farklı kademelerdeki ilanlarına başvurmak.
  • Sıkılmış veya kendinden emin görünmeye çalışmak.
  • Görüşme esnasında eski işyerini kötülemek.
  • İlk görüşmede ve ilk fırsatta ücreti sormak.
  • Şirket ve pozisyon hakkında detaylı araştırma yapmadan görüşmeye gelmek ve görüşme sonunda hedefe odaklı sorular sormamak.
  • Şirkete uygun giyinmemek.
  • Cep telefonunu kapatmamak.

İyi bir özgeçmiş oluşturmak ve mülakata iyi hazırlanmak kadar önemlidir doğru ilanlara başvurmak. Bazı ilanlarda yeni mezun aday için bile pek çok nitelik istenir ve sizde hepsi olmada da başvurun belli kriterlere takılmazsanız mülakata davet edilirsiniz denir. Bu kesinlikle doğrudur. Burada dikkat edilmesi gereken husus işverenin tüm ilanlarına size uymasa da başvurun demek değildir. Yeni mezun ya da kıdemli bir çalışan olun kendinize uygun olan ilanlara başvuru yapın ve seçilme şansınızı arttırın.

Mülakat esnasında kendinden fazla emin olmak ya da sıkılmış gibi görünmek de olumsuz yorumlanmaktadır. Burada önemli olan mülakat boyunca sorulan sorulara odaklanmak ve doğru cevapları vermek, doğru izlenim bırakmaktır. Ayrıldığınız işyeri hakkında gerçekte ayrılma sebebiniz ne ise ondan bahsetmek, eski şirketinizi kötülememek önemlidir. Çünkü doğru yanıtları vermediğinizde ya da abarttığınızda referans soruşturması sırasında gerçekler ortaya çıkacaktır ve sıkıntı oluşturabilir.

Mülakat süreci nasıl ilerlerse ilerlesin ücret konusunu karşı tarafa yani işverene bırakmak en doğrusudur. Pazarlık süreci oluşturmak, sormak istediğiniz soru var mı şeklinde size sıra verildiğinde ilk olarak ücreti sormak olumsuz algı yaratmaktadır.

Mülakat gerçekleştirilecek şirketi iyi araştırmak ve gerçekten merak ettiklerini sormak hem doğru işverenle çalışmanızı sağlayacaktır hem de karşı tarafta olumlu bir algı yaratacaktır. Araştırma yapmadan sorduğunuz sorular ise sizi şirkete karşı ilgisiz gösterecektir. Şirketi araştırmanız aynı zamanda şirkete uygun giyinmenizi de sağlayacaktır. Bu da olumlu bir algı yaratmanıza yardımcı olacaktır.

Bir de en önemli hususlardan biri cep telefonlarını kapalı tutmaktır. Mülakat odasına girmeden evvel telefonların kapatılması, odaya girdiğinizde konuşurken kapatmanızdan ya da kısmanızdan daha olumlu etki yaratır. Şirketi ve mülakatçıyı önemsediğinizi gösterir.

PEKİ TÜM BUNLARA DİKKAT ETMENİZE RAĞMEN OLUMSUZ SONUÇLANDI İSE?

Siz kendinize uygun işi ararken işveren de kendine uygun çalışanı aramakta. Ortak paydada buluşmak bazen bir başvuruda olurken bazen birden fazla başvuruda olabiliyor. Bu sebeple size uygun olan tüm ilanlara başvurmanız şansınızı arttıracaktır.

Unutmadan olumsuz sonuçlanan mülakatlarınızın neden olumsuz olduğuna dair geri bildirim almanız da bir sonraki mülakata hazırlayacak önemli bir adım olacaktır.

Mülakatlara hazırlanırken nelere dikkat edilmeli bunları bir önceki yazımda detaylı olarak anlatmıştım. Hatırlamak isterseniz tıklayabilirsiniz.

Şimdiden başarılar.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

Yorum Bırakınız