Ek gıdaya geçeceksiniz ya da işe geri döneceksiniz ve süt biriktirmek istiyorsunuz. Sağdığınız sütlerinizi nasıl saklamalısınız?

Bir kadının en uzun soluklu mesleği ANNELİK. Her dönemi ayrı bir emek, her dönemi ayrı bir keyif ve her dönemi ayrı bir zorluk. Belki de başlı başına bir sınav. Bu sınavın da en zorlu kısmı kuşkusuz ki 0-3 aylık dönem. Doğru emzirmeyi, kolikle baş etmeyi, alerji diyetini bu dönemde öğreniyoruz ve başa çıkmaya çalışıyoruz. Hayatımız emzirme, kaka temizleme, beslenme ve besleme, bir de süt sağma döngüsü içinde devam ediyor. Bir anne neden sütünü sağmalıdır, daha önce yazmıştım okumak için tıklayabilirsiniz.

Anne sütünün besin değerini kaybetmemesi için belli koşulların sağlanması gerekiyor.

  1. Oda sıcaklığında 2 – 3 saat (eğer sağdığınız sütü siz yokken diğer ebeveyni içirecekse)
  2. Buzdolabında 24 saat hava ile temas etmeyen bir kapta
  3. Derin dondurucuda 3 ay yine hava ile temas etmeyen bir kapta

Uzmanların belirttiğine göre saklama koşullarını yukarıda ki gibi düzenlememiz gerekiyor. Peki bunu nasıl sağlayacağız?

Anne sütü saklama koşulları

Anne sütü saklama koşulları

Philips Avent’ in Süt Saklama kapları ve poşetleri ile steril olarak ve hava ile temas etmeden saklamak mümkün.

Ben oğlum 3 aylık olduğundan beri ek gıdaya hazırlık amaçlı sağıyorum sütümü. Ek gıdaya yoğurt ile başlayacağımızdan ilk yoğurtlarını anne sütü ile yapmak alerjik bebeklerde tercih edilir bir durum. (Tabi bunu doktorunuzun önerisi doğrultusunda yapmanız gerekiyor. Çünkü anne sütünü de ilk olarak inek ya da keçi sütünden yapılmış bir yoğurt ile mayalayacağınız için buna da alerjiniz var ise sıkıntı çıkarabilir.) Ayrıca da anne sütü ile meyve püreleri, çorbalar da hazırlayabilirsiniz. Ben oğluma hazırladıkça tarifleri de paylaşıyor olacağım.

Amacınız benim gibi anne sütünü ek gıda için kullanmak ise ilk öğünlerinin az az tüketileceğini de öngörerek kaplara az az koymanızda fayda var. Kapları oda sıcaklığına geldikten sonra benmari usulü ılıtıp mayalayabilirsiniz. 9.ay itibariyle poşetlerde yer alan sütlerinizi çorbalar ve muhallebilere geçildiğinde de hala öğünleri az olacağı için meyvelerle ya da çorbalıklarla harmanlayabilirsiniz. Ben sağdıklarımı bu doğrultuda sakladım.

Anne sütü saklama koşulları

Anne sütü saklama koşulları

Sadece ek gıda için sağmıyoruz tabi ki.. Hamileliğinin öncesinde çalışan bir anneyseniz tam bebeğinizin gülücükleri ve tepkileri anlamlanmaya başladığında da işe geri dönmeniz gerekiyor. Kanun koyucumuz 3 aylıkken işe dönmeyi uygun görmüş. Siz gün içerisinde yokken verilmek üzere de sağıp saklamanız gerekecektir. Philips Aventin saklama kapları sağma makinesine uyumlu olduğundan kaptan kaba aktarma zahmeti olmadan sağdığınız sütleri saklama imkanı sunuyor. Gün içinde sağdığınızı diğer gün içeceğinden kapları dondurmadan devirdaim ederek kullanabilirsiniz.

Hava ile temas etmeyen, sızdırma yapmayan bu kapları sonraki kullanımlar için streil etmek de çok kolay. 5 dk suda kaynatabilirsiniz ya da biberon temizleme deterjanı ile yıkayabilirsiniz. Ben temizleyici ile yıkıyorum, 3 günde bir de kaynatıyorum.

Philips Avent’ in saklama kapları ile ek gıda sürecinde rahat edeceğiz. Yoğurtlarını direk içinde mayalayacağım için başka bir ürüne ihtiyacımız olmayacak. Siz de benim gibi anne sütü ile ek gıdalarınızı hazırlamak istiyorsanız #zehranıntavsiyesi olsun sizlere.

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

2 Yorum

  • Sinem Erim Tipi dedi ki:

    Süt saklama posetlerinden ve kaplarini kullanmak icin ben de almistim. Cinar benden baska hic birseyden sut istemedigi icin kullanamamistim. Kendi sutunden yogurt yapmani sabirsizlikla bekliyorum ben becerememistim ??

Yorum Bırakınız