Gelişiyoruz

BAŞARI: HAYATIN İKRAM ETTİĞİ BİR BONUSTUR.

15 Aralık 2013 Ekim 18th, 2018 Yorum Yok

Zor olan ise; devamlılıktır.

Geleceğe taşınacak başarılar, bu başarlara yaraşır kuruluşlar ve çalışanlar inşa etmek için; ahenkli bir iş birliği içinde çalışan bireylere ulaşılmalıdır.

Hepimiz hızlı bir değişim yaşıyoruz ve ayak uydurmak için artık başarının ardından koşuyoruz. Hepimizin bireysel hedefi, amacı ve kurumsal politikaları var. Belirlediğimiz amaçları gerçekleştirmek ve hedeflere erişmek için, bütün kişisel gelişim kitaplarının, eğitimlerinin söylediği “HERŞEYDEN ÖNCE GERÇEKÇİ BİR PLANLAMA YAPMAK GEREKİR” Gerekir ifadesi gerçekçi bir planlama olmadığında hedefe ulaşılmanın mümkün olmadığını ifade ediyor. Planlama aslında bireysel olduğu kadar işletmeler için de gereklidir. Her bireyin bir başarı öyküsü vardır fakat bir araya gelecek öykülerle BONUS kazanılır.

Geleceğe taşınacak başarılar, bu başarlara yaraşır kuruluşlar ve çalışanlar inşa etmek için; ahenkli bir iş birliği içinde çalışan ekipler oluşturulmalıdır. Bu ekibin oluşturulabilmesi için; ahenkle çalışabilecek bireylere ulaşılması, işletmenin ve işin diamiklerine göre seçilmesi önemlidir.

İşe alım uzmanının bir psikolog gibi  kişiyi analiz etmesi, beklentilerini, yeteneklerini, ilgi alanlarını keşfederek kişiyi işletmeye katmalı, o ahenkli ekibi oluşturmalıdır.

Peki o ahenkli iş birliği için takım üyesi nasıl seçilmeli?

Yapılacak işin niteliği ve gerekliliğine göre belirlenecek ihtiyacı sorgulamak önemlidir. İşe alımı yapacak kişiye düşen ahengi yakalayabilmek için yeni katılacak kişinin diğer üyelerle aynı dili konuşabilmesi, problemle karşılaşılması durumunda karar alma sürecine dahil olabilmesi, farklı bakış açısına sahip olduğunda bunu iyi ifade edebilmesi ve başarıyı paylaşabilmesi gerekir. Mülakat esnasında kişinin bu yetkinliklerini ortaya çıkarmak ve örnek olaylarla delil toplamak da işe alımcıya düşen en zorlu görevidir. Takım içerisindeki dengenin sürekliliği buna bağlıdır.

Başarı, küçük hataların ve başarısızlıkların biraz ilerisinde duran şeydir. T. J. Watson

BAŞARI

BAŞARI

Başarıya ulaşmak kadar devamlılığını sağlamak da zordur. Sürdürülebilir başarı için; ahenkli bir takım oluşturmak kadar, o ahengi devamlı kılmak, motiivasyonu sağlamak da önemlidir. Takım üyelerinde başarı sarhoşluğunun boşluk yaratmamamasını sağlamak takım liderinin olduğu kadar İK Uzmanlarının da sorumluluğudur. Dinamizmin ve motivasyonunun devamlılığını sağlamak bu sürecin yönetilmesi en zor ama İK açısından en keyifli kısmıdır.

Motivasyon toplantıları, ihtiyaca ya da gelişime yönelik eğitim organizasyonları düzenleyerek çalışanların gönüllü katılımlarıyla dinamizmi ve ahenki korunabilir, başarıda devamlılık sağlanabilir. Bir önemli hususda bu organizasyonlarda eşlik / koordine edecek eğitmenin seçimidir. Eğiticinin eğitmek konusundaki deneyimi, bilgi düzeyi, kalabalık gruplarda organizasyon yönetmiş olmasıdır. Seçilecek olan eğitmenin çalışanlarla sohbet edebilecek, ilgi çekebilecek düzeyde bilgiye sahip olmaması katılımcılarda güvensizlik yaratacağından organizasyon ya da eğitim başarısızlığa uğrayabilir, demotive edebilir.

Küçük atılan adımlar birleşerek büyük hareketleri beraberinde getirir. Bu başarı hareketi bireyden işletmeye, işletmeden ülkeye ve dünyaya yayılarak devam edebilir. Hedeflerin global, planlamanın onunla örtüşen, ekibinde bu başarının içerisinde yer alabileceği bir yapı oluşturulması sürdürülebilir ve gerçekleşebilir bir başarı demektir.

Zehra DÖRTER

İnsan Kaynakları Profesyoneli

Yorum Bırakınız