Ek gıdaya başlayacaksınız, doktorunuzun da tavsiyesi ve desteği ile BLW yapacaksınız. Peki nasıl başlayacaksınız? Öğünlerini nasıl planlayacaksınız? Neyi ne kadar vereceksiniz? Sorular, sorular, giderek artan sorular..
Çocuklar aynalayarak, modelleyerek öğreniyorlar. Beslenme de aslında bu şekilde öğrenilebiliyor. Bunun için ben 4. Aydan sonra anakucağında sofraya dahil ettim. Kızım bir süre sonra biz her kaşığı ağzımıza götürdüğümüzde ağzını açmaya başlamıştı. 5,5 aylıkken destekli de oturmaya başlayınca doktorumuzun önerisi ile tadımlara başlamıştık. Oğlum kızımdan daha şanslı oldu bu süreçte. Önünde ablası gibi bir küçük örneği vardı. Daha çabuk öğrendi.
Peki tadımlara nasıl başladık?
Öncelikle hangi mevsimdeyseniz o mevsimin genel alerjen olmayan ve doktorunuzun da önerdiği sebze ve meyvelerini dolapta muhafaza edin. Bir de anne sütünden ya da formül mamadan yoğurt mayalayın. Süte en yakın lezzet yoğurt olduğundan ve tatlı ile tadıma başlandığında sebze çorbalarını bebeklerin reddebilme durumundan önce yoğurt ile başlamanızda fayda var.
3 gün kuralını asla unutmamalısınız!
Yoğurdu 3 gün tadımını yaptıktan sonra ikinci bir öğün olarak sebze püresi eklemelisiniz. Sebzeleri buharda pişirin, çatalla ezin. Hafif pütürüklü bir püre olması ilerde işinizi kolaylaştırır. Mevsimin sebzelerini üçer gün tek tek denedikten sonra ikili ya da üçlü kombinler yaparak yoğurtla sunmanızda fayda var. Ben kızımda yapmamıştım ama oğlumda faydasını gördüm. Sonrasında da meyvelerin tek tek tadımına geçeceğiz. Burada önerim cam rende ile püre yaparak vermeniz. Elma, armut gibi sert meyveleri hem eline verin kemirmeye çalışsın. Kabuğu ile verdiğinizde damağı ile ezip kopartması zor olur. Hem de kendi kendine yemek yemenin keyfini çıkarır. Muz gibi yumuşak meyveleri de elinizde minik minik kopararak yedirin. Elinizin lezzeti ile sizden yemek onu mutlu edecektir.
Burada unutulmaması gereken eline verdiğiniz meyve ve sebzeleri sizin gözetiminizde yemelidir. Herhangi bir tıkanıklık durumunda hemen müdahale edebilmelisiniz. Bunun için sağlık bakanlığının açtığı ilkyardım kurslarına katılmanız da iyi olacaktır. Tıkanıklık durumunda aspire edebilmeniz ya da stress olmadan sakince müdahale edebilmeniz için yardımcı olacaktır. Devamını okumak için tıklayınız.