Beslenme

Sebze Yemeğine Neden En Son Tuz Konur?

3 Nisan 2017 Ekim 23rd, 2017 Yorum Yok

Daha 18 aylık #sincapım ‘ın bile damak tadı aradığı, yemeğinde tuz istediğini düşünürsek soframızın vazgeçilmezi demektir. Sizlerde durum nasıl?..

Yediğimiz yemekte lezzet ararız. İçine koyduğumuz sebzeleri, eti damak tadımıza göre ayarlarız ve pişirmeye başlarız. Hepimiz büyüklerimizden yemeği pişirmeye başlarken tuz eklemeyi öğrenmiş ve yemeklerimizi buna göre pişirmekteyiz.

Peki ya doğrusu bu mudur?

Usta aşçılar eti terbiyeleyip pişirdikten sonra tuz eklerler ya da sebze yemeği yaparken tencerenin altını kapatmadan evvel eklerler. Bunun sebeplerine gelin beraber bakalım;

  1. Pişme esnasında eklenen tuz eti ve sebzeyi sertleştirir ve pişme süresini uzatır.
  2. Uzun sürede pişen et ve sebzeler besin değerini, vitamin ve minerallerini yitirir.
  3. İyotlu tuz kullanıyorsak eğer pişme esnasında buhar ile iyot uçar ve besinlere geçemez.

“Etli bir sebze yemeği yaparken önce eti kısık ateşte suyunu salıp çekene kadar kavurur, ardından soğanını ve salçasını ekleriz. Sonra sertliğine göre sırasıyla sebzelerini ekleriz. Mevsimine ve damak tadımıza göre domates ekler, pişmeye bırakırız. Bu şekilde sebzeler de etler gibi kendi suyuna pişmiş olur. Pişmesine yakın tuzunu ekleyip karıştırır, sonra da tencerenin altını kapatırız.” Yılların aşçısı babannem böyle tarif eder kendi pişirdiği yemekleri.. Annem de etini, sebzesini, suyunu, tuzunu koyup tencereye kısık ateşte pişirir. Her ikisinin de elinin lezzetini severek yedik bugüne kadar ama biri olması gerektiği pişiriyormuş araştırdıktan sonra öğrendim.

Lezzetli yemekler pişirip, etinde, sebzenin de hakkını vermek için tuzunu piştikten sonra eklemek, karıştırıp kapatmak gerekiyormuş. Çünkü yemek dinlenirken tuzunu içine çekip lezzetini salıyormuş. İşin bir de sağlık tarafı var tabi..

Sağlık açısından bakacak olursak..

Uzmanlar yıllardır guatr hastalarına ve hasta olmak istemeyenlere yemeklerinde iyotlu tuz kullanmalarını ve çiğ tuz tüketmemelerini önerir. Burada önemli olan iyotlu tuzu ölçüyü kaçırmadan ve doğru şekilde kullanmaktır. Iyotlu tuzu pişirme tamamlandığında ekleyerek iyotun yemek ile dinlenme esnasında buluşmasını sağlamak gerekiyor. Bu sayede yeterli iyot alımı ile tiroid hastalığını da önlemek mümkün.

Peki ya siz nasıl pişiriyorsunuz yemeklerinizi yorumlarınızı bekliyorum.

Sevgilerimle,

Zehra DÖRTER

Yorum Bırakınız