Sodyum, potasyum, A vitamini, kalsiyum, demir, C vitamini, B-1,2,3,6,9 vitaminleri açısından zengin, vücudumuzda olabilecek rahim, göğüs ve kolon kanserlerini engellemeye yardımcı, kalp ve damar hastalıklarına şifadır: Hurma.
“En düzgün işleyen saat midedir. – Fransız Atasözü ”
Sofralarımızda en sık Ramazan ayından görürüz hurmayı. Emziren anneler de eksik etmez yanından. Bir de sağlıklı atıştırmalık olarak girer çantalarımıza. Peki ya başka? Vücudumuz için bu kadar faydası olan hurma ile başka neler yapabiliriz?
Ben size mutfağımda nerelerde kullanıyorum sıralayayım:
- Yaptığım her türlü kekte,
- Yaptığım tatlı kurabiyelerde,
- Kahvaltıda içecek olarak kullanıyorum.
Peki hurma suyunu nasıl hazırlıyorum?
Malzemelerimiz; 100 gr hurma, 200 ml sıcak su.
Yapılışı; hurmaları bir kase içerisinde üzerine sıcak suyu ekleyerek alıyoruz. 2 saat üzeri örtülü olarak bırakıyoruz. 2 saat sonrasında hurmanın kabuklarını ve çekirdeklerini ayıklayıp suyu ile birlikte blenderden geçiriyoruz. Dilerseniz tülbent yardımı ile posasını süzerek kullanabilirsiniz. Ben posasını da keklerde kullanmayı seviyorum. Daha aromatik oluyor.
Burada önemli olan hurmadan maksimum fayda sağlayarak rafine şeker yerine ihtiyaç duyulan her yerde kullanmak. Şerbetli tatlı yapacağınız zaman bile kullanabilirsiniz. Meyve şekeri açısından zengin olan hurma hayatınızdan her alanda rafine şekeri çıkarmanız için büyük bir yardımcı.
Hurmanın faydaları saymakla bitmez;
- Vücudumuzun folik asit ihtiyacını karşılar. (Klinik bulgu olarak tedavi edilmesi gereken sınırda folik asit eksiğiniz var ise ilacınıza takviye olarak tüketmelisiniz, ilaç yerine değil!)
- İçerisindeki vitamin ve mineraller sayesinde beyni besler ve hafızayı güçlendirir.
- Vücudumuzun sağlıklı ve zinde kalmasını sağlar.
- Hurmayı badem ile birlikte tükettiğinizde kan şekerini dengeler ve tokluk hissi verir.
- İçerdiği mineraller ile anne sütünün kalitesini arttırır, tadını zenginleştirir.
- Hamilelik döneminde tüketilen hurma kolay doğum olmasını sağlar.
- Flor içerdiğinden dişlerin çürümesini önler.
Şeker oranı yüksek olan bu meyveyi sadece mübarek Ramazan ayında tüketmek yerine günlük beslenmemize alternatifli olarak eklersek rafine şekeri de, onun getirisi tatlı ihtiyacını da hayatımızdan çıkarmış oluruz.
Siz ne düşünüyorsunuz, rafine şekere alternatif neler yapıyorsunuz, yorumlarınızı bekliyorum.
Afiyet şifa olsun hepimize.
Sevgilerimle,
Zehra DÖRTER
@zehradorter