Anne sütü bebek için en uygun besindir. Sağlıklı bir anne günde ortalama 700 – 800ml süt salgılamaktadır. Emzirme döneminde süt salgılanması kadının normal gereksinmesinden daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineralleri almasını gerektirir. Emziren annenin salgıladığı sütteki enerjinin önemli bir kısmı yediklerinden sağlanmaktadır. Alınan enerji tam olarak süt enerjisine dönüşememekte, vücut dokuları da bir miktar harcanmaktadır. Emziren anne; ek olarak enerji ve besin öğelerini diyetle alamazsa kendi vücudundan harcar. Bunun sonucu kendi sağlığı bozulur ve yeterince süt veremez. Bu nedenle annenin, bebeğini emzirdiği dönemde kendi beslenmesine de dikkat etmesi gerekmektedir.

231484

İnsan Kaynakları Profesyoneli ve işine aşık bir anne olarak emzirme ve uyku rutinimiz oturunca süt biriktirmeye başladım. Henüz işyerim kapanmamıştı ve bende Güliz Zehra 6 aylık olduğunda işe dönecektim. Kendime bir süt sağma planlaması yaptım. Burada dikkat ettiğim en önemli nokta kızımın uzun uyuduğu saat dilimleri ve günde 1 defa verdiğim formül mama beslenme öğünüydü.

“Her yeni doğan bebek yeni bir dünya demek..! – Barış Manço”

Uyguladığım süt sağma programı ise;

07:00 Güliz Zehra uyanır uyanmaz babası ile vakit geçirir ve 100 ML mama içerdi. Ben de bu sırada iki göğsümü de sağıp süt sağma poşetlerine 50 ML olarak bölüp derin dondurucuya koydum.

12:00 Güliz Zehra’ nın uzun öğle uykusu. Bende onunla 1 saat uyuyup dinlenir, uyumaya devam ettiği diğer 1 saatte de bir göğsümü sağardım. Diğerini ise uyandığında ona emzirirdim.

16:00 Güliz Zehra’ nın akşam üstü uykusu. Burada 1 saatlik uyku zamanı olduğundan bu süreyi kendime ayırmayı ya da yemek, çamaşır gibi rutinleri hallederdim.

20:30 Güliz Zehra’ nın gece uykusu. İki göğsümü de emerek derin uykuya geçerdi.

23:00 Güliz Zehra’ nın rüya beslenmesi. Bazı geceler gece uykusuna geçmeden çok fazla emdiğinden rüya beslenmesi yapmazdı. Bende bu sırada mutlaka iki göğsümü de sağıp derin dondurucuya 50 ML olarak poşetleyip kaldırırdım.

03:00 Alarmla bir uyanıp iki göğgümü de dolu hissettiğimden 10 dakika sağıp 5 dakika dinlenip 10 dakika daha sağıp tamamen boşaltıp 50 ML olarak poşetleyip derin dondurucuya kaldırırdım.

05:00 Güliz Zehra’ nın sabah beslenmesi.

Bu rutinde Güliz Zehra 2,5 aylık olduğundan 5,5 aylık olana kadar sağdım. Ek gıdaya başladıktan sonra geceleri sık uyanmaya başladığından sağma rutinimizde değişiklikler yaparak 8 aylık olana kadar devam ettim. İlk başladığımız rutin hem sütümün artmasına yardımcı oldu, hem de kızımın ilk yoğurdunu ve gece muhallebisini anne sütü ile yapma imkanım oldu. Ayrıca iş görüşmesine gittiğim zamanlarda biberonla veya kaşıkla anneannesi ya da babası tarafından beslendi.

Eğer işe dönmeyi planlıyorsanız ve işyeriniz hazır ise bu sisteme benzer bir sistemi bebeğinizin uyku düzenine göre organize ederek uygulayabilirsiniz. İlk sağdığınız sütten itibaren işe başladığınızda içirmeye başlayabilirsiniz.

NOT: Menstrüasyon döneminde sağdığınız sütünüz normal günlere göre daha az olabilir. Bu çok normaldir, endişe etmeyin. Bu dönemde kandaki kalsiyum oranı düştüğünden süt üretimi azalır fakat 2. veya 3. gün eski haline gelir.

 

“Hayat zordur. Bu bir gerçek. Ama bir kez bu gerçeği anlar ve kabul ederseniz, hayat artık o kadar da zor olmaz. Çünkü bir kez kabul ettikten sonra, hayatın zor olduğu gerçeğinin bir önemi kalmaz.”

(M. Scott Peck’in “The Road Less Travelled (Az Gidilen Yol)” kitabından alıntı)

 

Sütünüzle kalın, mutlu kalın..

Zehra Dörter

Yorum Bırakınız