“Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez” demiş Atatürk. Geçmişimizi, tarihimizi, o tarihin kahramanları ile öğrenmek mümkün. Nasıl mı?
250 yıllık tarihe sahip Madame Tussauds Müzesini ziyaret ederek.
Ben tarihi üniversiteye hazırlanırken dershanedeki öğretmenim sayesinde çok sevmiştim. Öyle bir anlatırdı ki sıradan kalkıp geçmişe gider ve o anı yaşardım. İçerisinde canlandırmaların olduğu müzeleri bu yüzden hep daha çok sevmişimdir. Gezmenin yanı sıra müzeleri araştırmış ve incelemişimdir de aynı zamanda. Merak ettiğim ve görmeyi çok istediğim müzelerden biriydi Madame Tussauds.
Dünyanın ünlü balmumu heykel müzesi.. Örnek aldığınız, sevdiğiniz, merak ettiğiniz pek çok kişinin balmumundan heykelini görebiliyorsunuz. Kızım Ata Dedesinin karşısına geçip İzmir Marşı’ nı söylediğinde yaşadığım duygunun tarifi yok. Atatürk’ ü fotoğraflarından ve okullardaki heykellerinden tanıyan kızım onu yakından görebildi. Atatürk dışında Nasreddin Hoca’ dan tutun da Fatih Sultan Mehmed’ e, Yaşar Kemal’ den tutun da Einstein’ a kadar hayatımızda önemli yeri olan kişi ile tanıştı.
Madame Tussauds’ nın başarısı geçmişten günümüze kalbimize dokunan kişilerin başarılı balmumu heykellerini başarıyla sergilemesinden geliyor. Sanat, spor siyaset dünyasının ünlü isimlerini canlıymışçasına karşınızda görüyorsunuz ve tanışıyorsunuz. Hayal gücünüze kalmış, sohbet bile edebiliyorsunuz.
Biz Yaşar Kemal ile İnce Memed’ I konuştuk, Fatih Sultan Mehmed’ e 11 yaşında tahta geçtiğinde ne hissettiğini sorduk, MFÖ ile birlikte sahneye çıktık, Neşet Ertaş çaldı biz dinledik. Müze içerisinde heykellerin yanı sıra eğlenebileceğiniz alanlar da bulunuyor. Biz de oldukça keyfini çıkardık.
Bu heykellerin nasıl yapıldığını da öğrendim tabi ki.. Önce ölçüsü alınıp kalıbı çıkarılıyormuş. Kalıp kilden hazırlanıyor ve 150 kg kil kullanılıyormuş. Balmumu ısıtılıp renklendirilip parçalı kalıplara dökülüyor, 1.5 saat soğutuluyormuş. Ardından gözleri, saçları, kaşları, kirpikleri takılıp makyajları yapılıyor ve son haline getiriliyormuş. Marie’ nin 20’ li yaşlarında öğrendiği balmumu heykelciliği bugünlere kadar ihtişamını koruyarak ulaşmış.
Ben Madame Tussauds İstanbul müzesini gördükten sonra “Korku Odası” sergisini de görmeyi çok istiyorum. Görenleriniz varsa deneyimlerinizi yorumlara bekliyorum.
Sevgiler,
Zehra DÖRTER
@zehradorter