Bebek beslenmesinde en iyi tamamlayıcı ek gıda olarak olarak görülen tarhana çorbasının pek çok faydası mevcuttur. A ve B grubu vitaminler ile kalsiyum, demir, çinko gibi mineralleri içerisinde barındırır. Karbonhidrat açısından zengin olup, protein ve likopen içermektedir. Bağışıklı sisteminin güçlenmesi, yorgunluğun azaltılması gibi her yaştan bireye fayda sağlarken, bebeklerde iştah açma ve kemik gelişimini destekleme gibi faydaları mevcuttur. (Alıntıdır)
“En düzgün işleyen saat midedir. – Fransız Atasözü ”
Kış aylarının vazgeçilmez çorbası olan tarhana ev yapımı kemik suyu ile pişirildiğinde hem lezzetli hem de besleyici oluyor. Güliz Zehra’ nın da mevsim ayırt etmeksizin yediği baş tacı çorbamızdır. Dışarıda satılan tarhanaları alıp çorba yapamıyoruz. Çünkü Güliz Zehra’ nın domatese alerjisi var. Peki bu alerjik bebek için çorbalık tarhanayı nasıl yapıyorum?
Malzemeler; 2 kg kırmızı biber, 1 kg yoğurt, 1 kg kuru soğan, ½ demet maydonoz, ½ demet taze nane, 2 yemek kaşığı tuz, yaklaşık 3 kg un.
Yapılışı; Tüm sebzeleri yıkayıp küçük küçük doğruyoruz. Üzerine 4 su bardağı su ekleyip yumuşayana kadar kısık ateşte pişiriyoruz. Robottan geçiriyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Ilıdığından süzgeçten geçiriyoruz. Üzerine yoğurt ve tuzu ekliyoruz ve karıştırıyoruz. Yavaş yavaş un ekleyerek yoğuruyoruz. Katı bir hamur kıvamı alana kadar un ekleyerek yoğurmaya devam ediyoruz. Ben 2.700 gr un kullandım. Hamurun üzerini kapatıp 3- 4 gün dinlenmeye bırakıyoruz. Bu sırada da her gün günde 2 – 3 kez aralıklı olarak yoğuruyoruz. Hamur sulanırsa üzerine un döküp yoğuruyoruz. 4. gün hamuru bir bez üzerinde oklava ya da merdane yardımıyla ince bir hamur şeklinde açıp kurumaya bırakıyoruz. Bir yüzeyi kuruduktan sonra ters çevirip diğer yüzeyini de kurutuyoruz. Ardından bu hamuru robottan geçirip un haline getiriyoruz. Bu şekliyle de güneşte 2 – 3 gün kurutuyoruz. Ben kavanozlarda saklamayı tercih ediyorum.
Güliz Zehra’ nın damak zevkine göre pişirirken tereyağında biraz kavurup su ekliyorum. Bu esnada kendi yaptığım kemik sularından ekliyorum ve karıştırarak kaynatıyorum. Pişirirken içine havanda dövülmüş sarımsak da koyuyorum. Biz çok severek yiyoruz.
Siz de afiyetle yiyin..