Genç yaşlı hepimizin ortak problemi odaklanamama, zihin yorgunluğu ve unutkanlık.

Doğumdan itibaren gelişen bir organ beyin ve en önemli besinlerinden biri su. Bu sebeple gün içerisinde yeteri kadar su içmediğimizde bu durumdan ilk beynimiz etkileniyor. Beynimizin sağlıklı olması için su içmenin yanı sıra beslenmemize özen göstermeli ve egzersiz yapmayı da ihmal etmemeliyiz.

Peki nasıl beslenmeli ve neler yapmalıyız?

Hafızamızı güçlendirmek ve odaklanma problemi yaşamamak için içerdiği vitamin ve mineraller nedeniyle bazı gıdaları beslenme programımızdan eksik etmemeliyiz. Burada ilk sırayı balık alıyor. Omega 3 yönünden zengin olması sebebiyle bunama başta olmak üzere pek çok hastalıktan da korunmayı sağlıyor. Uzmanlar beyin dokusunun büyük bir kısmının yağ dokularından oluştuğunu söylüyor. Bu sebeple haftada en az 2 kez balık tüketilmesinin beynimizin sağlığı için önemli olduğunun altını çiziyorlar.

İkinci sırada yumurta geliyor. Yumurta hayvansal proteinlerin en önemlilerinden biri ve beyin hücrelerinin gelişiminde de önemli rol oynuyor. Her sabah kahvaltıda yiyeceğiniz bir yumurta ile zihin gücümüzü arttırdığımız gibi içerdiği B vitamini ve kolin sayesinde beyin hücresi üretimini de desteklemiş oluyoruz.

Üçüncü sırada tam tahıllar geliyor. Hayatımıza dahil edeceğimiz kaliteli karbonhidrat sınıfında yer alan bu grupta tam buğday unu ile yapılmış ekmekler yer alıyor. B vitamini ve lif açısından zengin olan bu grup kanda hemosistein maddesini baskıladığından alzheimer hastalığı riskini de azaltıyor.

Dördüncü sırada ise yoğurt ve kefir geliyor. İçeriğindeki tirozin sayesinde hafızayı güçlendirmeye ayrıca bağışıklığı da güçlendirmeye yardımcı oluyor.

Beşinci sırada ise yer fıstığı ve ceviz geliyor. Omega 3 ve 6 yağ asitleri, fosfor, kalsiyum ve potasyum açısından oldukça zengin olan bu besinler beynimizin önemli besin kaynakları arasındadır. Araştırmalara göre bu besinler hafızayı, algı ve öğrenme yetilerini de geliştiriyor. Bu sebeple uzmanlar günde 2 ya da 3 tam ceviz 15 – 20 adet yer fıstığı yememizi tavsiye ediyorlar. Önemli bir not: yer fıstığı yüksek alerjen grubundadır ve kalorisi de yüksektir. Tüketirken kontrollü olmakta fayda var.

Beslenmemizde bunlara yer vermenin yanı sıra güne kahvaltı ile başladığımızda hem güne zinde başlıyoruz hem de baş ağrısı, baş dönmesi, halsizlik gibi rahatsızlıkların da önüne geçmiş oluyoruz.

Peki iyi beslenmenin dışında ne yapmalıyız?

En kolay beyin gelişimini destekleyen egzersizler;

  • Kafadan matematik yapmak,
  • Damak zevkine meydan okumak yeni lezzetler tatmak,
  • Resim yapmak ya da bir müzik aleti çalmak,
  • Sudoku, satranç gibi strateji oyunları oynamak,
  • Aerobik, yoga gibi bir spor dalı ile ilgilenmek.

Problem çözme ve akıl yürütme gibi beceriler beynimizin gelişimi için çok çok faydalı. Hayatımızdan bunları eksik etmemeli, dengeli ve düzenli olarak hayatımıza dahil etmeliyiz.

Sağlıkla kalın, sevgiler.

Zehra Dörter

@zehradorter

Yorum Bırakınız