İyi bir okuldan mezun oldunuz. Özgeçmişinizi itina ile hazırladınız. Kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz ilanlara başvuruda bulundunuz ve beklenen gün geldi. Başvurularınızdan olumlu yanıt aldınız. Peki mülakata nasıl hazırlanmalısınız?

mülakata

zehra dörter

İlk mülakat ve özellikle İnsan Kaynakları departmanı ile yapacağınız ilk görüşme oldukça önemlidir. Mülakata hazırlıklı gitmeniz size diğer adaylardan bir adım öne çıkaracaktır.

Mülakata Hazırlık Aşaması

Mülakata hazırlanırken dikkat etmeniz gereken 5 adım vardır:

  • 1. Adım: Kendinizi iyi bilin. Hazırladığınız özgeçmişte yazdığınız her detayın size ait olmasına özen gösterin. Gelebilecek her türlü soruya cevabınızın olması fark yaratmanızı sağlayacaktır.
  • 2. Adım: Özgeçmişinizi iyi bilin. Özgeçmişte ne yazdığınızı üzerinden zaman geçtiğinde unutabilirsiniz. Bu çok doğaldır. Bu yüzden mülakata gitmeden evvel en az bir kez okuyun.
  • 3. Adım: Mülakata gittiğiniz şirketi iyi bilin. Şirketi tanımak için sadece web sitesine bakmayın. Forumlarda ki yorumları, sosyal medya hesaplarını, googleladığınızda çıkan her türlü bilgiyi okuyun ve kendi bilgi süzgecinizden muhakkak geçirin. Şirket hakkında size soru sorulduğunda tüm bu bilgiler ışığında yanıt verin.
  • 4. Adım: Mülakatçınızı iyi bilin. Mülakatınızı yapacak kişinin adı ve soyadı ile kişiyi araştırmanız ve tanımanız artık çok kolay. Linkedin platformu ile kişiyi geçmiş tecrübeleri ve eğitimi ile tanıyabilirsiniz.
  • 5. Adım: Sormak istediğiniz soruları iyi bilin. Mülakatın sonunda söz size bırakıldığında muhakkak soracak sorularınız olsun. Bunlara da önceden yaptığınız araştırmalar sonrasında merak ettiğiniz konular oluştursun.

PEKİ BU BEŞ ADIMIN KAZANIMI NEDİR?

Kendinizi tanımanız size özgüven kazandırır. Staj dışında deneyimi olmayan bir aday da olsanız beş yıllık iş deneyimi olan bir aday da olsanız SAHİP OLDUĞUNUZ DEĞERİN FARKINDA OLMANIZ size diğer adaylardan ayıran en önemli özelliğiniz olacaktır. Her ne kadar işveren size seçiyor olsa da sizin de ilana başvurma aşamasından mülakat davetini ve hatta iş teklifini kabul etme aşamasına kadar işvereni seçtiğinizi unutmayın.

 

Özgeçmişinizde yazdığınız her bilgi ile ilgili soru gelmesi muhtemeldir. Örneğin hobileriniz gibi.. Takım oyuncusu olmak işverenlerin önem verdiği bir özellik olsa da eğer gerçekten takım sporları ile ilgilenmiyorsanız bunu yazmayın. Gerçekten ilgilendiğiniz spor dalı ne ise onu yazın. Futbol maçı izlemek ya da futbol oynamak gibi..

 

Şirketi ve mülakatçıyı tanımanız; oraya uygun giyinmenizde, doğru noktalardan sohbet imkanı bulmanıza kadar pek çok konuda yardımcı olacaktır.

 

Mülakat tek taraflı bir soru – cevap etkinliği olduğunda karşınızdaki kişide etki bırakmanız zorlaşır. Mülakatçı size notlarına bakarak hatırlar. Söz size geldiğinde soru sormanız, şirketi bir de çalışanından dinlemeniz, çalışma koşullarını ve size sunulacak hakları öğrenmeniz karşı tarafta istekli olduğunuz izlenimini bırakacaktır. Bu da rakiplerinizden önde olmanızı sağlayacaktır.

 

Mülakata giderken bahsettiğimiz 5 adıma dikkat etmeniz, aranan profile de uygunsanız şansınızı arttıracaktır.

 

Şimdiden başarılar.

 

Sevgiyle kalın.

Zehra DÖRTER

Yorum Bırakınız